Geografer löste mysterium tack vare GPS spårare

Under många år har det varit ett mysterium som pågår i Kaliforniens Death Valley. Det har funnits stenar som verkar ha reser över den platta torra sjöbotten, en del för hundra fötterna lämnar ett spår efter.

Många har spekulerat och kom upp med olika skäl till varför dessa stenar kan vara på väg på egen hand. Vissa där säger att stenarna var flyttas av vindbyar, medan andra hade andra fler super naturliga förklaringar. Ett team av geografer beslutat att sätta stopp för detta mysterium och genomförde ett experiment för att försöka hitta den verkliga anledningen till varför dessa stenar flyttas. Geografer används GPS-utrustning som installerades i stenar och utspridda sjön sängen golvet. Dessa bergarter som övervakas i månader med varje rörelse registreras och analyseras, förutom klipporna utrustas med GPS-trackers, de var också övervakas under tidsperioder genom en videoström.

En slutsats om varför stenarna tycktes vara på väg på egen hand var delvis ett tunt lager av is som bar klipporna som isen höll på att smälta av solen. Experimentet var en fullständig framgång beror delvis på invigningen av de geologer som var utför experimenten.