Bagagespårning – smartare med GPS tracker

Luggage-Tracking1

Varför är det smart att ha bagagespårning med GPS?

Tänk så här. Du befinner dig på en exotisk plats utomlands. Du har sparat i nästan ett år för att göra den här resan och slutligen blev det precis som du föreställt dig. Du har haft en fantastisk semester och gjort massor av unika shoppingfynd och flyger hem med massor av godsaker och presenter till dina nära och kära. Men, en liten hake. Du väntar och väntar. På flygplatsens transportband rullar inte de röda resväskor som du så noggrant märkt upp fram. Inte heller finns de hos den servicevänliga damen i luckan för förlorat bagage. Faktum är att efter en underbar semester och en något ansträngande hemresa, finns inte ett spår på flygplatsen av ditt dyrbara bagage. Flygplatsen och försäkringsbolaget vill skriva ut en check till dig, minus självrisk blir den på en bråkdel av värdet. Men och men igen, den största frågan är, kan du sätta ett pris på dina semesterfynd? Kan du sätta ett pris på minnen?

Statistik från Bureau of Transportation Services (BTS) visar att 2.040.000 väskor försvunnit under 2010; i genomsnitt 3,57 rapporter per 1000 passagerare. Har du råd att låta ditt bagage hamna i resväskornas limbo? Det är där GPS bagagespårning kommer in. Spåra ditt bagage i realtid, dygnet runt, var som helst i världen. Fördelarna? Läs mer…

Med en GPS-spårare för resväskan, kan du nu leta rätt på vart i hela världen resväskan har hamnat. De flesta spårenheter erbjuder täckning i nästan 126 länder och räckvidden ökar hela tiden.
Bagage-spårare är generellt små, diskreta och praktiska. Låt den glida ner i väskan och fundera inte mer på saken. Resväskan kommer aldrig riktigt att gå förlorad igen.
GPS bagage-spårare skickar regelbundna meddelanden och varningar via internet till din bärbara dator, mobiltelefon eller hemtelefon för att se till att du hela tiden kan följa bagaget på kartan.
I appen för din bagage GPS kan du ställa in en godkänd zon och riskzoner där du varnas om något bagage lämnar sin avsedda zon. Gränsen för denna zon, som du gett bagaget OK att vistas i, betecknas ”geo-staket” och du får omedelbart en varning om bagaget ”rymmer”.

Bagage-spårare har inbyggda accelerometrar som gör att du kan ställa in gränsen för hur fort ditt bagage får färdas. Om bagaget färdas snabbare, skickas en varning ut till dig, där du uppmanas att agera.
Förutom att GPS-spåraren varnar om ditt bagage färdas utanför ett visst område eller med fel hastighet, kan du också förhindra stöld genom att ställa bagaget i noll-läge. Om bagaget flyttas det allra minsta, så får du en varning, exempelvis i mobilen.

När du identifierat att ditt bagage skickats till en annan flygplats kan du ändra destinationen i appens inställningar. Bagagespårarens system skannar sedan ditt bagage på den särskilda platsen och returnerar dina saknade ägodelar till hemflygplatsen.
GPS-bagagespåraren är vattentät och fungerar även i fuktiga miljöer.
GPS-bagagespåraren är kompatibel med de flesta mobilnät och fungerar i alla GSM/GPRS mobilnät.
De är också utrustade med en lättladdat batteri med en livslängd på upp till 2 dagar.
För att spara på batteriet, kan du aktivera bagagespårarens ”Viloläge”, som sänder positionssignaler endast när bagaget ”rör sig”.

Utmaningarna

Storlekar för GPS-bagagespårare varierar. Från små sfärer typ Ballerina-kex, till mer skrymmande rektangulära motsvarigheter. Det finns inga fastställda storlekar för GPS spårare för bagage. Detta kan bli ett problem eftersom vissa enheter tenderar att ta upp dyrbar bagageutrymme.
Enheter laddade med funktioner som tätskikt, omfattande täckning och högre batteritid har mycket höga kostnader. Ibland upp till 5.000 kronor.
GPS-enheter i bagaget kan ha begränsad täckning i vissa delar av byggnader som i källare på flygplatser och även i vissa länder som Afrika, där täckningen inte stöds av relevanta leverantörer.
Många GPS-enheter har begränsad batterikraft, vissa varar bara upp till 48 timmar.
GPS bagagespårare kan ibland ge upphov till säkerhetsfrågor på vissa flygplatser. Du kan bli ombedd att stänga av dem ifall de stör radiosignaler eller till och med bli ombedd att ta bort dem om någon  misstar dem för främmande föremål.

Lösningen

En branschstandard för storlek ska utformas och kostnader ska göras jämnare för olika varumärken av GPS-spårare.
Se till att din GPS-enhet har täckning i det land du reser till innan du gör ett köp. Se till att din GPS-enhet inte är beroende av endast ett cellulärt modem. Detta gör att spåraren är mer benägen att ta emot en signal även om bagaget befinner sig i källarplanet.
Köp enheter med extra batteribackup. Prova också att ställa in enheten i viloläge, för att spara på batteriet.
Redovisning av relevanta inköpshandlingar kan hjälpa till att klargöra för berörda myndigheter vad det är för en enhet du har i bagaget, så du får en resa utan trista frågor och avbrott.