Motorcykel- en ännu större glädje med GPS-tracking

motorcycle-gps

Varför MC-ägare och -tillverkare har användning för GPS spårning?

Motorcykel är ett härligt sätt att färdas på. Det går smidigt att ta sig fram, oavsett om man slingrar sig förbi bilköer eller om man drar på lite på en kurvig gammal landsväg. Känslan av att grensla en robust, kraftfull maskin, att med full närvaro känna motorn och farten, är beroendeframkallande! Minimala parkeringsproblem och små drivmedelskostnader jämfört med bränslehungriga fyrhjulingar är ren bonus. För den frälste kan inget riktigt slå upplevelsen. För de som tillverkar eller kör cykel, är maskinerna oftast en passion, en del av en livsstil. Inte så konstigt att så många investerar stora mängder tid och pengar när det gäller att köpa rätt cykel. Oavsett vad som är ditt fokus, sportcyklar, cruisers, gatucyklar, ATV eller off-road maskiner, så är alla motorcyklar generellt stöldbegärliga. De är i tjuvars ögon värdefulla, lätta att forsla iväg och tar mindre plats än en bil. Det är därför GPS-spårning för motorcykel snabbt har blivit ett högintressant område, en teknik som ger MC-världen helt nya möjligheter för kontroll och stöldskydd.

Fördelarna för både tillverkare och konsument är många! Låt oss titta på några:

• Tekniken GPS-tracking för MC erbjuder kompletta och enkla lösningar för dygnet-runt-övervakning. Oavsett var du är i världen. Du kan med en enkel liten GPS-enhet spåra din motorcykel i realtid, via internet och ett unikt designat webbaserad kartprogram.
• MC förare gillar frihet och befinner sig ibland på småvägar eller i oländig terräng. Det kan vara riskfyllt. I händelse av en krasch eller olycka, finns det GPS-trackers med en larm-knapp. Trycker du in den skickar GPS-enheten omedelbart signal till larmcentralen, som ser exakt var du befinner dig och du kan snabbt få hjälp.
• GPS-spårning erbjuder ett omfattande och effektivt stöldskydd (som troligen minskar din försäkringspremie). GPS-enheten skickar omedelbara varningar i form av sms eller e-post om någon startar en cykel eller kör den utanför det område som du själv har fördefinierat på kartan i appen (ett så kallat Geo-stängsel).
• Ytterligare en intressant del av stöldskyddet: Om tjuven är framme och kör iväg med din cykel, får du automatiskt e-post eller eller ett larm i mobilen, varefter du omedelbart kan gå in i appen i vilken smartphone eller laptop som helst och inaktivera tändningen. Motorcykeln stannar och kan ej köras vidare. Du ser förstås hela tiden exakt var cykeln finns och kan vidta åtgärder.
• GPS-enheten är kopplad till en mycket lättanvänd programvara. En app som är lätt att installera både på din dator eller smartphone. OBS! Det finns mjukvaror som för med sig höga installationskostnader eftersom de är mer omfattande och besvärligare att installera. De har inte bättre funktionalitet, utan är helt enkelt äldre lösningar.
• De nya GPS-spårarna är estetiskt tilltalande, små, diskreta och lätta att montera. Du installerar dem själv.
• Smartare körning: En GPS-tracker loggar alltid värden som exempelvis hastighet och lutningsförhållanden. Om en viss tröskel överskrids får du automatiskt meddelande till telefonen. På så sätt kan du som förare få bättre koll på din körskicklighet. Kör du vettigt håller både motorn och cykeln bättre. Dina reparationskostnader minskar. Du kan planera servicetillfällen bättre, slipper oväntade haverier, får koll på slitage. Du ökar tryggheten för både dig och cykeln. Kan du visa upp en solid loggbok, ökar också andrahandsvärdet på din cykel.
• Du behöver aldrig fråga om vägen. GPS motorcykelspårning kan integreras med Google Maps för att se till att du alltid hittar rätt.

Utmaningar:

Även om GPS-spårning för MC medför otroliga fördelar, finns även några problem att fundera över:

• Vissa äldre enheter har högre strömbehov. Batteribackup och batteritid måste kontrolleras. Standardbatteriet i en nyare enhet räcker ca 7 dagar och behöver därefter laddas eller kopplas till ett större batteri för att kunna fortsätta att ge korrekta avläsningar.
• Falsklarm är vanliga och uppstår när en förinställd zon inte är väl definierad, eller om du inte har nollställt systemet efter ett larm, innan du slår på tändningen igen.
• Att upptäcka en stöld är en sak, att hitta cykeln är inte alltid lika enkelt, särskilt om du har lokaliserat den i ett område där den är gömd. I en myllrande stadsdel, eller i ett stort låst stadsgarage med många, många fordon, kan det bli ännu svårare att sätta fingret på fordonets exakta plats.

Lösningar:

Det finns lösningar på de flesta av utmaningarna ovan. Låt oss ta en titt på dem.

• Batterityper och kapacitet kan variera på olika typer av cyklar. En vanlig MC behöver inte lika mycket batteri som en cross country eller off-road cykel, eftersom de senare körs mycket hårdare. Fundera på om ett kraftigare batteri kan installeras. Nyare GPS-trackers är inte lika strömkrävande.
• Gör till vana att dubbelchecka i mjukvaran innan du kör, för att se till att förinställningar är väl definierade och gamla larm har nollats. Det minskar uppkomsten av falsklarm.
• GPS-enheter bör kompletteras med fast monterade larmsirener, för att underlätta upptäckt i tätbefolkade områden.