Djurspårning – få superkoll på hunden eller katten

Beagle on green grass

Vad är fördelen med GPS-spårning för din hund eller katt?

Hundar och katter är perfekta nomader. De och många andra husdjur vandrar om de får, det är helt enkelt deras natur. Vissa hundar och katter är mer rymningsbenägna än andra. Du är, liksom alla djurägare, mån om ditt husdjurs säkerhet och hur du enklast ska kunna få tag på dem om de vandrat iväg långt. Tack vare innovativ teknik finns idag många produkter på marknaden som kan hjälpa dig att ha koll på glada husdjur på vift. Principen är enkel, en aktiverat chip, som kan fästas i hundhalsbandet eller på insidan av jaktvästen, gör att du hela tiden kan övervaka husdjurets rörelser. Du kan nu vara säker på att hitta den som smitit, om så behövs.

Det finns två typer av spårare för husdjur på marknaden. Den ena spårar via GPS (personenalarm), vilket innebär att ditt husdjur kan spåras via mobilen eller Internet. En stor nackdel är att de bara fungerar i områden där det finns mobiltelefontäckning. Många av dessa lösningar har också en löpande serviceavgift vid användning. Den andra typen är radiosändare. De behöver du inte betala någon serviceavgift för, men nackdelen är att de inte har särskilt lång räckvidd och signalöverföringen är begränsad till en handhållen mottagare.

GPS-spårare för husdjur har på sistone blivit mycket populära på grund av följande fördelar:

• De flesta typer av spårningsutrustning för sällskapsdjur, som finns på marknaden, är mycket lätta och därmed mycket lätta för ditt husdjur att bära. Detta minskar obehaget för ditt husdjur. Du behöver inte oroa dig för att din hund eller katt försöker att få bort utrustningen eller visar obehag över att behöva bära den.

• Många av de produkter som finns gör att du kan skapa en ”säker zon” runt ditt husdjur, ett så kallat ”geo-staket”. Det kan motsvara ett riktigt husstaket eller vilket område du än väljer som säkert för ditt husdjur. Varje gång denna gräns överskrids, kommer du omedelbart att få en varning. Du ser också vart på kartan din rymling befinner sig.

• Varningarna kan ställas in att komma antingen som e-postmeddelanden eller som textvarningar (sms) till din mobiltelefon. Detta är upp till dig som ägare, vad du föredrar.

• Vissa leverantörer av GPS-spårare för sällskapsdjur, erbjuder också söktjänster om ditt husdjur försvunnit. De utnyttjar GPS-positionen för din katt eller hund och ser till att hitta och transportera din vän tillbaka hem.

• Avancerade spårsystem har utvecklats även för de husdjur som gillar att springa vid sidan av sina joggande eller cyklande ägare.

• Historik för ditt husdjurs vandringar kan sparas på servrar hos leverantören, så att du kan logga in och kolla var din katt har varit under de senaste 30 dagarna, om du så önskar.

Utmaningarna

  • Batteridriven utrustning såsom den här, måste regelbundet laddas.
  • Handhållna sändare måste ägaren bära med sig hela tiden.
  • GPS-hundhalsband måste vara vattentäta och robusta. Husdjur är benägna att utsätta dem för de tuffaste tänkbara förhållanden och grejerna måste tåla det.
  • Du som ägare måste vara väl förtrogen med aktuellt täckningsområde för utrustningens signaler, innan du släpper iväg ditt husdjur. Annars kan spåraren inte göra någon nytta och larma eller hjälpa dig – om det plötsligt inte finns någon täckning och ditt husdjur har vandrat iväg.
  • Storleken på GPS-utrustning har verkligen minskat under de senaste åren, vilket gör GPS-spårning möjlig, istället för enbart radiospårning.
  • Den tekniska utvecklingen har gjort att batterierna på dessa spårare nu varar mycket längre än tidigare, och därför också kräver mindre antal uppladdningar.
  • Mobiloperatörbaserade spårare har nästan eliminerat behovet av radiohandsändare, eftersom de möjliggör för djurägare att spåra husdjuren direkt i mobilen eller via internet. Allt som krävs är en app.
  • Avancerade spårare är nu inte bara vattentåliga, utan helt täta. Så oavsett hur mycket roligt din hund har i poolen, fungerar fortfarande GPS-halsbandet!
  • Täckningsområdet för dessa GPS-spårare har också förbättrats genom användningen av bättre mottagarteknik.